Promocja albumu "Ludzie Sierpnia 80 w Gdyni" w Muzeum Miasta Gdyni

archiwum » archiwum 2012

15 sierpnia 2012 w Muzeum Miasta Gdyni, odyła się promocja pierwszego tomu albumu "Ludzie Sierpnia 80 w Gdyni" autorstwa Andrzeja Kołodzieja, Danuty Sadowskiej i Romana Zwiercana. Publikacja jest elementem Obchodów 32 rocznicy podpisania Porozumień Sierpniowych i 30 rocznicy powstania Solidarności Walczącej.
Stanowi pierwszą część kompleksowego opracowania, które w założeniu ma przedstawić zaangazowanie mieszkańców Gdyni w przemiany 1980 roku.

Ponizej film z prezentacji.

O godzinie 18.00 zebrało się w Muzeum kilkudziesięciu dawnych działaczy i sympatyków WZZ. Spotkanie poprowadził Aleksander Gosk a obecnością zaszczycił nas prezydent Gdyni, Wojciech Szczurek.

Projekt Fundacji Pomorska Inicjatywa Historyczna “Śladami pamięci” był realizowany przez 5 lat, do 2020 roku i polegał na udziale i współprowadzeniu przez seniorów - dawnych działaczy opozycyjnych – w dyskusjach o tematyce historycznej podczas ich pobytu w specjalnie stworzonym w tym celu ośrodku integracyjnym.

Konferencja

Koncert